06 - 40 82 82 35 of 06 - 21 23 21 97 info@dvr-rotterdam.nl

Met enige regelmaat wordt ons de vraag gesteld: “Zou ik wat geld moeten steken in de cryptomunten?” vaak gevolgd door de volgende vraag: “Wat is het eigenlijk?”
Mensen worden overspoeld met berichtgeving (en borrelpraat) over deze nieuwe hype, waardoor er een gevoel ontstaat van “FOMO”, Fear Of Missing Out. Met andere woorden, als ik niet meedoe mis ik de kans op een mooie winst. Vaak is de berichtgeving eenzijdig en blijven alleen de succesverhalen hangen in ons collectieve geheugen, terwijl het risico terzijde wordt geschoven als weinig relevant.
Waar kennen we dit gedrag ook alweer van? Veel beleggingsdeskundigen zijn het erover eens: het lijkt veel op de internetbubbel van eind jaren ’90 toen iedereen over elkaar heenviel om mee te doen met emissies van aandelen, warrants en opties van internet en IT gerelateerde bedrijven. Menigeen had geen idee waarin men belegde of op inschreef. Je moest meedoen anders ben je een sukkel en mis je grote winsten: “FOMO”.
In die tijd sprak mijn toenmalige buurman mij aan over de heg van zijn tuin om mij enthousiast te vertellen dat hij ook 10.000 gulden had “geïnvesteerd”, iets met opties. Toen ik doorvroeg over wat hij dan precies had gekocht was zijn antwoord: “Geen idee”, maar een familielid had het voor hem geregeld en had hem verzekerd dat het wel goed zat”. U raadt het al, twee weken later moest de buurman bedremmeld toegeven dat zijn 10.000 gulden in rook was opgegaan.
Dit scenario dreigt nu ook voor de cryptomunten. Want, wat koop je nu eigenlijk ? Het antwoord is simpel: een virtuele munt waar tegenover geen waarde staat, zoals dat wel het geval is bij de traditionele aandelen of schuldpapier zoals obligaties. Er is ook geen dekking in andere vorm.
Kortom, het is feitelijk een roulettespel en dat kan heel goed uitpakken, maar ook heel slecht.
Om de markt van de cryptomunten te kunnen doorgronden is het belangrijk jezelf in te lezen in de materie en dan voornamelijk de blockchaintechnologie. De financiële wereld is inmiddels ook overtuigd van de kansen en mogelijkheden van deze technologie en ook het bedrijfsleven heeft het omarmd. En daar liggen de kansen voor een belegger. De cryptomunten zijn slechts een instrument.
Er zijn inmiddels talloze cryptomunten waarvan Bitcoin de bekendste is, maar ook Litecoin, Ripple en Ether zijn minstens zo bekend.
Als je wens is toch iets te willen investeren in een cryptomunt om mee te doen met deze nieuwe technologie lees dan eens meer over de platforms die erachter zitten zoals Ethereum (https://www.ethereum.org/ ) of een andere nieuwkomer, de Crown (https://crown.tech/). Hier zit een filosofie achter en speelt de (koers van de) munt, de Ether of Crown in dit geval een ondergeschikte rol.
Je investeert dan meer in een idee of filosofie dan in een koersritje van de munt. Wees je bewust van de volatiliteit van koersen van deze cryptomunten. Een halvering (of meer) van de koers is geen uitzondering. Daarentegen kan de opwaartse potentie ook weer heel groot zijn.
Inmiddels zijn er al meedere partijen druk bezig om een beleggingsfonds te introduceren, waaronder het bekende Coinbase.

Mocht u iemand zijn die graag meespeelt in loterijen of weleens het casino bezoekt, kan investeren in cryptomunten een leuk alternatief zijn. De kans dat u wat winst heeft is vele malen groter en u bent niet direct al uw geld kwijt.

Wilt u na het lezen meer weten over beleggen? neemt u dan contact met ons op: 010-2619910 of info@dvr-rotterdam.nl

Philip Hoogerbrugge,
De Vermogensregisseurs
www.devermogensregisseurs.nl